Sprookjesachtig Sintra

sintra lissabon pena palace

Wanneer je in Lissabon bent mag een daguitstap naar Sintra zeker niet ontbreken. Sintra ligt op ongeveer 30 kilometer van het centrum van Lissabon en je vind er verschillende prachtige kastelen en paleizen terug. Het hele gebied is niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

Sintra is een erg populaire toeristische trekpleister. Probeer dan ook om je bezoek te vermijden in het hoogseizoen en het weekend. Hou er rekening mee dat Sintra in bergachtig gebied ligt en het er meestal een paar graden frisser is dan in Lissabon. Ook stevige wandelschoenen kunnen erg handig zijn.

1. Belangrijkste bezienswaardigheden in Sintra

Het Palácio da Pena ofwel het Pena paleis is het meest opvallende gebouw in Sintra. Het voormalige klooster werd door koning Ferdinand II omgebouwd tot koninklijk zomerverblijf. Het is ongetwijfeld het kleurrijkste paleis in Europa. Je waant je er echt midden in een sprookje. Vanuit het kasteel heb je ook een adembenemend zicht op de omgeving.

De buitenkant van het paleis is echt een aanrader om te bezoeken. De binnenkant is minder indrukwekkend en kan je volgens ons makkelijk overslaan. Vaak staat er voor de binnenkant een lange wachtrij die je voorbij kan steken als je enkel de buitenkant wil zien. Vergeet wel geen wandeling te maken in de prachtige exotische tuinen rondom het paleis.

Het Palácio da Pena is de meest populaire trekpleister van Sintra. Probeer er dan ook tegen openingstijd te zijn om de grootste drukte te vermijden. Koop best ook vooraf tickets om de wachtrijen te vermijden!

sintra lissabon pena palace
sintra lissabon pena palace

Het Castelo dos Mouros ofwel het kasteel van de Moren dateert uit de tiende eeuw. De Moren hadden de regio veroverd en zagen het bergachtig gebied rondom Sintra van strategisch belang om hun macht te behouden. Het kasteel ligt op de hoogste berg van Sintra waardoor je er bij goed weer het allermooiste panoramisch uitzicht hebt.

Van het kasteel blijven enkel ruïnes over maar er blijft nog voldoende overeind om een goede indruk te krijgen van hoe het vroeger geweest is. Je kan er wandelen over de 450 meter lange vestigingsmuren rondom het kasteel en een kijkje nemen in de wachttorens. Je leert er ook alles over de geschiedenis van het kasteel.

Bestel hier alvast je tickets zodat je niet hoeft aan te schuiven.

sintra lissabon kasteel moren
sintra lissabon kasteel moren

Quinta da Regaleira is een prachtig kasteel met sprookjesachtige tuin. Vooral deze raadselachtige tuin is een bezoek waard. In de tuin bevinden zich mysterieuze grotten, watervallen, waterputten en verborgen gangen. Zoek zeker naar de monumentale waterput waar je in kan gaan via een wenteltrap. Veel succes met je ontdekkingsreis!

sintra lissabon quinta da regaleira
sintra lissabon quinta da regaleira

Ook het historische centrum van Sintra is een bezoek waard. Het centrum is niet zo groot maar de smalle straatjes, leuke winkeltjes en talrijke terrassen en eetgelegenheden zijn een goed uitrustpunt na een bezoek aan de paleizen en kastelen.

Andere bezienswaardigheden in Sintra zijn het Nationaal Paleis van Sintra, het Paleis van Monserrate en het Convento dos Capuchos.

2. Vervoer naar Sintra

Als je een auto of huurauto hebt kan je met de auto naar Sintra rijden maar we raden dit niet aan. Bij de verschillende bezienswaardigheden is geen parking voorzien. Als je geluk hebt kan je de auto langs de kant van de weg zetten maar echt veilig is dit niet. Het zijn namelijk smalle bergachtige wegen waar veel bussen passeren. Geen aanrader dus!

Het is beter om met de trein naar Sintra te reizen. Vanuit het treinstation Rossio in het centrum van Lissabon kan je een rechtstreekse trein nemen naar Sintra. Elk half uur rijdt er een trein en de rit duurt ongeveer 40 minuten. Hier kan je de juiste vertrekuren terugvinden. Je kan in het station Rossio een ticket kopen of als je een Viva Viagem kaart hebt, dan kan je hier ook mee betalen. De prijs voor een retour ticket bedraagt momenteel 4,50 euro. Let wel op dat je uitstapt in het station Sintra en niet in Portela de Sintra!

Vanuit het station in Sintra kan je de verschillende bezienswaardigheden bezoeken. Deze liggen helaas niet allemaal vlakbij mekaar en de meesten liggen ook hoger gelegen waardoor je best wat moet klimmen. Wandelen naar de paleizen en kastelen kan dus maar je zal erg lang onderweg zijn. Je kan je tijd beter besteden want er valt heel wat te beleven in Sintra! Echt veilig wandelen is het er ook niet. Er zijn geen voetpaden en het zijn smalle bergachtige wegen waar veel bussen passeren.

Je kan ook een tuk tuk of taxi nemen vanuit het station van Sintra naar één van de bezienswaardigheden. Spreek dan wel vooraf duidelijk een prijs af zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Een andere mogelijkheid zijn de hop-on-hop-off bussen. Deze rijden vanuit het station van Sintra naar de verschillende paleizen en kastelen. Je kan een ticket kopen in het station van Sintra of bij de chauffeur. Hier kan je niet betalen met je Viva Viagem kaart. Lijn 434 (gele lijn) passeert langs het centrum van Sintra, het Castelo dos Mouros en het Palácio da Pena. Hier vind je het volledige rittenschema. De tickets kosten momenteel 6,90 euro. Lijn 435 (groene lijn) rijdt langs centrum van Sintra, Quinta da Regaleira en het Palácio de Monserrate. Het rittenschema kan je hier terugvinden. De tickets kosten op dit moment 5,00 euro.

Hou je het liever makkelijk? Vanuit het centrum van Lissabon kan je een tour naar Sintra volgen. Je gaat dan in een kleine groep van maximaal 8 personen met privé vervoer naar de twee belangrijkste bezienswaardigheden: het Palácio da Pena en Quinta da Regaleira.

3. Aanbevolen route voor een daguitstap

Hier kan je onze aanbevolen route terugvinden voor een volledige dag in Sintra:

 • Met de trein naar Sintra (rond 8-9u vertrekken)
 • Met bus 434 naar Palácio da Pena (buitenkant en tuin)
 • Te voet naar Castelo dos Mouros (350 meter wandelen)
 • Met bus 434 naar het station van Sintra
 • Met bus 435 naar Quinta da Regalaira
 • Met bus 435 naar het historische centrum van Sintra
 • Te voet of met bus 434 of 435 naar het station van Sintra
 • Met de trein naar het centrum van Lissabon (station Rossio)

Misschien vind je dit ook leuk...

Reacties

 1. Erin

  Ohhh wat is het mooi daar!

 2. Henk

  Lissabon staat op mijn lijst voor mogelijke bestemmingen voor het najaar. las dat dan de temperatuur er (gemiddeld) ook nog erg aangenaam is, dus bedankt alvast voor de tips, ik zet ze op mijn lijst!

  1. admin

   Hoi Henk! Zelf was ik er in oktober en toen was het nog 25 graden. Ideaal voor een citytrip dus!

 3. Sherry

  Heel hoog op mijn wishlist staat Lissabon. Ik ga het zeker bezoeken. Bedankt voor je tip.

 4. Jasmina

  Ben wel in lissabon geweest maar moet nog een keer terug om Sintra te bezoeken denk ik

 5. Frederique

  Ik zou Sintra zeker eens willen bezoeken. Het is er helaas nog niet van gekomen!

 6. Cynthia

  Ik kende Sintra nog niet, maar het lijkt wel de inspiratiebron van vele sprookjes. Dankjewel voor de inspiratie!

 7. Melanie Hoogvliet

  Ik moet bekennen ik had nog nooit van Sintra gehoord ik ben dan ook niet zo’n reislustig type. Maar als ik deze foto’s zie dan denk ik wel gelijk hier moet ik naar toe.

 8. Manon

  Wauw, wat een uitzicht vanaf de kastelen! Indrukwekkend.

 9. Mandy

  Oh wauw! Ik zou daar graag eens heen willen <3 ziet er heel mooi uit!

 10. Alexandra

  Ik kom al jaren in Lissabon en ontdek nog steeds nieuwe dingen, voordeel van familie daar hebben. Quinta da Regaleira staat nog op mijn verlanglijstje. Blijft een geweldig land.

 11. Wouter

  Leuke tips, als een echt sprookje is dat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *